Verzorging

 Het is niet zo moeilijk een kip te verzorgen, als je zorgt dat er vers water en kippenvoer (korrels of gemengd gebroken graan) ter beschikking van de kippen is. Is het belangrijkste al gebeurt. Een kip eet ook graag de etensresten van ons op, alleen opletten met pittig eten, dit proef je naderhand in de eieren.

 Ook hygiëne is belangrijk, hoe meer kippen hoe vaker het hok schoongemaakt moet worden, dit kan goed gedaan worden met een stoomreiniger, deze helpt meteen om de bloedluis die in kieren verstopt zit te doden. Verder strooien wij tegen de bloedluis ook nog diatomeenaarde in het hok. Diatomeenaarde is niet giftig voor de kip, het bestaat uit de resten van schelpdieren en zorgt er voor dat bijvoorbeeld bloedluizen uitdrogen. Als kippen het zouden opeten is ook niet erg, het is ook goed tegen wormen.

 Ook moet je kippen regelmatig nakijken op parasieten. Een spraytje frontline onder de vleugel doet hiertegen wonderen.

 Kippen die los lopen hebben extra bescherming nodig tegen roofdieren. Zorg ervoor dat ze kunnen wegvluchten onder struiken. Doe ze ’s nachts in een goed afgesloten nachthok. Daarmee wordt de kans dat ze te pakken worden genomen door de vos of marter, aanzienlijk verkleind.

 Om te voorkomen dat kippen van het erf af vliegen, kunnen ze gekortwiekt worden, dit moet steeds weer na de rui gebeuren (Eenmalig leeuwieken mag niet meer, dit is verboden).

Maak jouw eigen website met JouwWeb