Veerluis

 Veerluis is, samen met de bloedluis, de meest voorkomende ectoparasiet bij kippen. Een ectoparasiet is een minuscuul, achtpotig beestje dat tussen de vacht of veren van een dier leeft. De veerluis voedt zich met keratine, de eiwitten die in de veren zitten van kippen.

 Kippen kunnen besmet raken met veerluis zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn. Vooral tijdens het treden is het overspringen van luizen erg gemakkelijk en snel gebeurd. 

 Wanneer een van de kippen last heeft van veerluis, zal deze zich vaker krabben. Kippen steken dan hun snavels meer tussen de veren. Wanneer je kippen dus regelmatig ziet poetsen, krabben of het hoofd ziet schudden, dan is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van veerluis.
Maar let op: bij infectie van de gaapworm zullen kippen ook vaak het hoofd schudden en daarbij gapen.
 Bij veeruitval is de kans ook groot dat deze kip besmet is met veerluis. Daarnaast is de veerluis ook vaak te zien tussen de veren van kippen. Wanneer je de kip oppakt en goed tussen de veren kijkt, zal je veel geschilferde stukjes huid zien of soms de dader zelf.

 Er zijn een aantal insecticiden te koop, middeltjes die schadelijk zijn voor insecten en parasieten, maar niet voor kippen. Veel van deze middelen zijn op basis van Pyrethrine of Piperonylbutonixide gemaakt en deze werken vaak erg effectief. Het advies is om verschillende merken met elkaar te vergelijken, omdat er nogal eens een prijsverschil bestaat terwijl het middel zelf vaak bijna hetzelfde is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb