Wormen

 Er zijn verschillende soorten wormen waarmee kippen in aanraking kunnen komen, maar niet alle wormen kunnen last veroorzaken bij deze kippen. Er zijn helaas wel een paar soorten waarbij de kippen last kunnen krijgen en wellicht ziek kunnen raken. De wormsoorten waarbij de kippen het meeste hinder ondervinden zijn de spoelwormen (grote en kleine), de lintworm en de haakworm.

 De spoelworm is een rondworm en de meest voorkomende worm bij kippen. Bij de kippen verblijft de grote spoelworm in de dunne darm van de kippen, waar de kleine spoelworm zich in de blinde darm bevindt. Beide soorten leven van het halfverteerde voedsel dat zich door het darmstelsel beweegt en dit voedsel wordt dus van de kippen ontnomen. Wanneer er langere tijd spoelwormen leven in het darmstelsel van de kippen kunnen deze zodanig gegroeid zijn dat er reeds irritaties, ontstekingen of zelfs bloedingen kunnen zijn ontstaan aan de darmwand. De kleine spoelworm is voor de kippen redelijk onschadelijk, omdat deze zo klein is, maar de grote spoelworm is in grote aantallen erg ziekteverwekkend. Kippen kunnen hierdoor overlijden.

 Lintwormen zijn platwormen en leven vooral in de darmlumen, de holtes in de darmen, en voeden zich net als de spoelworm met het voedsel wat door de darmen wordt verwerkt. De lintworm veroorzaakt geen wondjes in de darmwand, maar kan na langdurige infectie wel zorgen voor vermoeidheid, vermagering, benauwdheid of zelfs leiden tot sterfte van de kippen.

 De haarworm, ook wel draadworm genoemd, hecht zich aan het slijmvlies in de dunne darm of slokdarm. Meestal veroorzaakt dit een ontsteking. Een Infectie van de haarworm kan leiden tot vermagering, bloedarmoede en bloederige diarree.

 Het komt vaker voor bij jongere kippen. Daarnaast is de infectie van de worm een proces en valt er niet direct iets te merken aan besmette kippen. Vermagering en al dan niet bloederige diarree zijn symptomen van een worminfectie. Vaak zullen de kopversiersels ook verbleken en uitdrogen door het gebrek aan vitamine (dat dus door de worm wordt opgenomen). Daarnaast zullen de kippen ook een wat zieke indruk wekken door bijvoorbeeld bol te gaan zitten en wat minder actief te bewegen dan normaal.De haarworm komt een stuk minder vaak voor dan de spoelworm, maar omdat de haarworm zich veel sneller voortplant, is deze ook schadelijker voor de besmette kippen.

Omdat de verspreiding voornamelijk via kleine insecten verloopt, is het bestrijden van de insecten een handig preventiemiddel om de verspreiding te beperken of te voorkomen. Dit kan door het strooisel goed droog en schoon te houden en het regelmatig te verversen. Het voer in bakken geven werkt ook goed.

Wanneer besmetting al heeft plaatsgevonden zijn er verschillende middelen die de wormen bestrijden. Zo is er knoflookolie van Klaus, een natuurlijk extract dat ook de darmflora verbetert. Koudijs luis/worm nekdruppels werken ook goed als bestrijdingsmiddel tegen wormen, maar ook tegen mijt en luis. Ook Beaphar wormmiddel bestrijdt wormen zonder dat het schadelijk is voor de dieren zelf.

 Bij deze producten moet er wel op worden gelet dat alleen de knoflookolie tijdens legperioden gebruikt mag worden, bij gebruik van de andere producten zijn de kipproducten niet geschikt voor consumptie. In de bijsluiter is meer informatie hierover te vinden. Dan is er nog tot slot Verm-X dat zeer effectief werkt tegen wormen en ook nog eens geheel onschadelijk is voor de kippen zelf en voor de kipproducten. Dit middel kan dus ook zorgeloos tijdens de legperioden gebruikt worden.

 Wormen veroorzaken de enige inwendige ziekte bij kippen waar het aangeraden wordt om de kippen hiertegen preventief te behandelen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb