Vogelpest

 De vogelpest wordt ook wel vogelgriep of aviaire influenza genoemd en wordt veroorzaakt door het influenza A virus. Dit virus behoort tot dezelfde virusgroep als het menselijke griepvirus. Het is een uitermate besmettelijk virus. Het heeft een erg snel ziekteverloop dat duidelijk zichtbaar is en bijna altijd een dodelijke uitkomst heeft.

 De vogelpest heeft bij kippen een incubatietijd van ongeveer 10 dagen, dit betekent de tijd tussen de besmetting van het virus en het optreden van de eerste symptomen. Daarna heeft het virus een snel ziekteverloop en er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende varianten, het hoog pathogene virus en het laag pathogene virus. Pathogeen betekent simpel gezegd ziekmakend.

 Symptomen bij het laag ziekmakende (laag pathogene) virus zijn luchtwegproblemen, ontstekingen van de luchtpijp, opgezwollen kop en een lagere eiproductie. De kwalen van het laag pathogeen zorgen ervoor dat de ziekte zich kan ‘ontwikkelen tot de hoog pathogene variant. Bij de hoog ziekmakende variant zijn er meer symptomen bekend:

  1. Vochtophoping in het hoofd, de neusholte en de nek
  2. Lusteloos en sloom gedrag
  3. Diarree
  4. Weefselsterfte
  5. Onderhuidse bloedingen in de poten, lellen en kam
  6. Overvloedige traanvorming
  7. Ontsteking van de neusholtes

 Tijdens mogelijke uitbraken en epidemieën is het aannemelijk dat er in de EU ‘ophokplicht’ wordt ingesteld. Dit betekent dat besmette dieren apart moeten worden gehouden om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken en een uitbraak te voorkomen. Dit komt voornamelijk omdat het een virus dat ook mensen kan besmetten betreft. Daarom moet contact met besmette dieren zoveel mogelijk worden beperkt en dient er een goede hygiëne te zijn. Ook kunnen besmette kippen wilde vogels besmetten als ze buiten rondscharrelen. Dit kan een bedreiging vormen voor wilde vogelpopulaties, maar ook voor andere kippenbedrijven. De wilde vogels kunnen zich verplaatsen naar een gezond kippenbedrijf en hier de gezonde kippen besmetten met het virus.

 Vaccinatie tegen vogelpest staat nog in de kinderschoenen en is erg kostbaar en tijdrovend. Er zijn meerdere vaccinatierondes nodig om één dier effectief te beschermen.

 Omdat de ziekte extreem besmettelijk is, kan het lastig zijn vogelpest te voorkomen. Het is erg belangrijk om al het materiaal dat in contact komt met de vogel regelmatig te reinigen. Daarnaast wordt het afgeraden om materiaal uit te wisselen met andere houders van pluimvee. Alle contacten met besmette bedrijven of vogelhouders moeten vermijden worden.  Wanneer in de regio vogelpest geconstateerd is, moeten de hygiënemaatregelen worden aangescherpt. De kippen moeten worden binnengehouden. Kleding moet schoon zijn voordat het verblijf wordt betreden. Het is vooral belangrijk dat de schoenzolen schoon zijn. Virussen reizen gemakkelijk mee via de kleren of schoenen. Ook is het verstandig dat niet meer mensen dan nodig het verblijf binnengaan.De vaccins zijn nog niet volledig geregistreerd en nog niet optimaal effectief. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb