Gaapziekte

 Gaapziekte wordt veroorzaakt door de zogeheten gaapworm, een parasitaire rondworm, die zich in de luchtpijp van gevogelte hecht. Hier nemen ze bloed en lymfevocht op uit wand van de luchtpijp door hun tanden in de wand te haken.

 Loslopend pluimvee dat vrij kan scharrelen heeft de meeste kans om besmet te raken met gaapwormen. Dit omdat andere vogels die eventueel besmet zijn hun uitwerpselen kunnen doen in het loopgebied van het pluimvee.

 Infectie komt voornamelijk voor bij wat jongere dieren, oudere kippen hebben vaak al voldoende weerstand opgebouwd en werken de worm sneller uit hun systeem.

 Wanneer de weerstand van de kippen verbetert, verdwijnt de worm bij een lichte infectie vanzelf. 

 Wanneer de besmetting toch ernstig is, zijn er verschillende middeltjes die wormen zoals de gaapworm bestrijden. Knoflookolie van Klaus is een effectief middel tegen wormen. Daarnaast werkt Beaphar wormmiddel ook goed, maar let alleen wel op dat bij gebruik van deze middelen de eieren een bepaalde periode niet geconsumeerd mogen worden. Bij gebruik van het middel Verm-X kunnen de kippenproducten nog wel veilig worden geconsumeerd.

 De worm wordt gaapworm genoemd omdat ze de ademhaling bemoeilijken en de dieren hierdoor lijken te gapen om meer lucht binnen te krijgen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb