Snot

 Snotziekte bij kippen is een chronische ademhalingsziekte bij kippen en heet eigenlijk Chronic Respiraroty Disease, of kortweg CRD. Snot bij kippen wordt door een bacterie veroorzaakt. Deze bacterie kan voor ontstekingen zorgen in de neusholtes, de oogholtes, de luchtpijp, de longen, de oogvliezen en de luchtzakken van kippen. De mogelijkheid bestaat dat er zwellingen ontstaan.

 Snot bij kippen wordt zoals aangegeven veroorzaakt door een bacterie en kan gemakkelijk opgelopen worden via een drager, andere kippen of een andere (wilde) vogelsoort die besmet is. Wanneer kippen een verminderde weerstand hebben, zijn ze eerder vatbaar voor deze ziekte. Bij slechte of onvoldoende voeding, hoge luchtvochtigheid en een warme omgeving is de kans op besmetting van de kip groter. Ook als er te veel kippen dicht op elkaar leven is de kans op besmetting en verspreiding aannemelijker.

 Bij dierenspeciaalzaken of online dierenwinkels zijn medicijnen te koop die werken tegen snot bij kippen. Orinpar van Koudijs is een effectief medicijn tegen snot. Dit is een homeopathisch geneesmiddel en is effectief en gemakkelijk toe te voegen aan het drinkwater van de kippen. Daarnaast is dit middel veilig voor gebruik en heeft het weinig tot geen bijwerkingen.

 Snot bij kippen is een zeer besmettelijke kippenziekte. Contact met besmette kippen moet dan ook vermeden worden. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb